Het Armenhuis

 

Het gebouw waarin sinds 1972 de Motomania motorshirts worden gedrukt bestaat ruim 100 jaar. Het werd in 1905 in opdracht van het kerkbestuur gebouwd als goedkope woning voor 3 gezinnen: een armenhuis of "waarkhoes" zoals het in de Groningse volksmond werd genoemd. Achter elke 2 ramen bevond zich een kleine woonkamer met 2 bedsteden en een stookplaats. Als er geen plaats meer was in de bedsteden bood een tochtig zoldertje ook nog een of meer slaapplaatsen aan de vaak grote gezinnen die hier woonden. Vader, moeder en zes kinderen was geen uitzondering. Achter de woonkamer was het keukentje, tegelijk "badkamer", uiterst primitief met alleen een wasbak en een pomp. Koken kon je daar niet, dat deed je in de woonkamer op het kolenfornuis of de houtkachel. De enige buitendeur zat ook in de keuken. Niks geen voor- en achterdeur, ook geen hal. Ongeveer 2 meter achter het woonhuis stond een apart gebouwtje, een soort schuur waarin zich het "toilet" bevond (model poepdoos) met ernaast het varkenshok. Stel je voor hoe dat ging: je moet 's nachts midden in de winter heel nodig naar de w.c.

 

Een sneeuwstorm loeit om het huis en je probeert weer in slaap te vallen, maar uiteindelijk kruip je noodgedwongen toch uit de bedstee, trekt je klompen aan en opent de deur. Als je nog een beetje warm en slaperig was is dat nu wel voorbij, want de sneeuw ligt een meter hoog en daar moet je doorheen waden. Waarschijnlijk verlies je daarbij een of beide klompen, die blijven in de sneeuw steken en op ijskoude blote voeten weet je eindelijk op de tast de schuurdeur te openen waar het varken je vrolijk knorrend begroet. Rillend van de kou maak je gebruik van de houten doos en probeert op de terugweg je klompen in de sneeuw te vinden want die heb je de volgende ochtend weer nodig, het is immers je enige schoeisel! Gelukkig liggen er nog twee gezinsleden in de bedstee waar je je lekker aan kunt warmen alhoewel die niet echt blij zullen zijn met de ijzig koude voeten die je meebrengt!
Achter bovengenoemd schuurtje lag nog een tuintje waar de bewoners aardappelen en groente verbouwden, het varken zorgde niet alleen voor de bemesting, maar ook voor vlees als het vet genoeg was om (aan huis) geslacht te worden.

terug